Njen gotovo neostvariv san odveo ju je u Nasu

Autor: Lenor T. Adkins
Prevod: Teodora Jovanović

Kada je imala 7 godina, Sandra Kaufman odlučila je da želi da ide na Mesec nakon što je videla istorijsko sletanje Apola 11 1969. godine.

Iako nikada nije otišla na Mesec, Kaufman je provela već skoro 3 decenije u Nasi, radeći na svemirskom teleskopu “Habl” i pomažući u dizajniranju misija u duboki svemir, uključujući Mars.

NASA lady

“Nikada se ne zna šta život može da donese”, rekla je Kaufman, citirajući savet koji joj je dala njena majka tokom odrastanja u Kostariki.

Kaufman, koja trenutno radi kao direktor Nasinog odeljenja za nauke o Zemljinoj kugli, savladala je mnoge prepreke na svom putu. U pojedinim trenucima njena porodica je toliko oskudevala u novcu, da su gotovo postal beskućnici, a Kaufman je sa 13 godina počela da radi poslove sa skraćenim radnim vremenom. “Ne bi trebalo da sam ovde”, rekla je ona o svojoj karijeri u američkoj nautičkoj agenciji.

Zahvaljujući podršci i ohrabrenju svoje majke, Kaufman je maturirala kao druga najbolja učenica u svojoj generaciji, sanjajući da studira elektrotehniku na Univerzitetu u Kostariki.

Međutim, kada se upisala na fakultet, savetnik za studente uputio ju je da program elektrotehnike ne prihvata devojke, i usmerio ju je na “ženstveniji” program – industrijski inženjering.

Ona je provela tri i po godine studirajući industrijski inženjering, ali je oduvek znala da “to nije za mene“. Uspela je da dobije studentsku vizu za Ameriku i tamo uspešno završila diplomske i master studije elektrothenike na Univerzitetu Džordž Mejson u Virdžiniji.

Sletela” je u Nasu 1991. godine dobivši stalno zaposlenje, samo 2 godine nakon što je dobila američko državljanstvo.

Od tog trenutka, Kaufman ima novu misiju – ona podstiče i ohrabruje omladinu, posebno devojke i žene, da se odvaže u karijerama u nauci, tehnologiji, matematici i inženjerstvu. Kaufman je razgovarala sa učenicima i studentima svih uzasta u SAD-u i Južnoj Americi, a posebno je usmerena na inspirisanje devojčica u osnovnoj školi.

Ključ uspeha je usađivanje ovih ideja kod devojčica dok su mlade“, rekla je Kaufman kolegama panelistima na nedavnoj diskusiji o položaju žena u MINT-u održanoj u američkom diplomatskom centru. “Te devojčice moraju da uvide da mogu postati vi ili neko poput vas.”