Mart je mesec ženske istorije. Ovde slavimo 5 žena koje su ostavile trag na poljima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. One nastavljaju da inspirišu sledeće generacije žena u poljima astronautike i nauke.

Pronalazač Hedi Lamar

Hedi Lamar (1914-2000) je bila jedna od najpopularnijih glumica četrdesetih godina dvadesetog veka, ali takođe i pronalazač. Tokom Drugog svetskog rata, ona je pomogla da se razvije način na koji radio signali menjaju frekvencije kako neprijatelji ne bi mogli da ometaju signal. Ovaj sistem tada nije korišćen, ali taj princip rada danas predstavlja osnovu na kojoj funkcionišu današnji mobilni telefoni. Pretraživački džin Google je odao poštu Hedi Lamar sa „Google Doodle“ animacijom na njen 101. rođendan. Ta animacija pokazuje njen dvostruki život kao poznate glumice i pronalazača.

Astronaut Elen Očoa

Elen Očoa je postala prva žena španskog porekla koja je otišla u svemir kada se otisnula u orbitu svemirskim brodom Discovery 1993. godine. Ona je ko-pronalazač tri patenta za optičke sisteme, a trenutno je direktorica Džonson spejs centra u Hjustonu. Ošoa je aplicirala za astonauta tri puta pre nego što ju je NASA prihvatila 1990. godine. U vremenskom periodu između prijava, dobila je dozvolu za pilota i nastavila svoja istraživanja u optici.

Raketna naučnica Eni Esli

Eni Esli (1933-2011) bila je matematičarka i naučnica u polju kompjuterske i raketne tehnologije. Radila je u NASI na tehnologiji visoko-energetskih raketa koje korite tečni vodonik i tečni kiseonik. Pre donošenja zakona o građanskom pravu šezdestih godina prošlog veka, Esli je pomagala afroamerikancima prilikom polaganja testa za dobijanje glasačkog prava u svojoj rodnoj Alabami.

Fizičarka Šien Šiung Vu

Šien-Šiung Vu (1912-1997) bila je ekperimentalna fizičarka, a njeno zanimanje donelo joj je mnogo nadimaka, poput „Kraljica nuklearnog istraživanja“ i „Prva dama fizike“. Svojim„Vu eksperimentom“ pomogla je dvojici kolega da osvoje Nobelovu nagradu iz fizike 1957. godine. Pre tog eksperimenta nije bilo načina da se opiše šta je levo, a šta desno, a da se pritom ne pokaže neki definisani objekat i ne kaže: „ovo je leva strana, ovo je desna strana“. Njen rad je pokazao da je hipotetički zakon fizike u to vreme bio pogrešan.

Astronaut Mej Džemison

Mej Džemison ima strah od visine, ali je to nije sprečilo da ide u svemir. Otišla je u orbitu na spejs šatlu Endevor 1992. godine i time postala prva žena astronaut afroameričkog porekla. U isto vreme je i doktor medicine. Fanovi Zvezdanih staza je možda znaju po ulozi poručnika Palmera koju je igrala 1993. godine u filmu Zvezdane staze: Sledeća generacija. Ona često razgovara sa studentima i ohrabruje žene i pripadnike manjina da upišu matematiku i nauku.

Ovaj članak je zasnovan na seriji članaka koje je izdalo Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Share America

Prevela i prilagodila: Nina Popović

 

Advertisements