Džon Glen, prvi astronaut iz Sjedinjenih Američkih Država koji je kružio oko Zemlje i koji je nakon leta 1962. godine postao međunarodni heroj i započeo dugu karijeru u Senatu Sjedninjenih Država, preminuo je 8. decembra prošle godine. Poslednji preostali član prvobitne postave Merkjuri 7 imao je 95 godina.

Pre svog prvog leta, Glen je navodno zamolio Ketrin Džonson, legendarnu NASA-inu matematičarku, da ponovo proveri proračune elektronskog računara za njegovo lasniranje u orbitu u februaru 1962. godine, Računarima se tada očigledno još uvek verovalo manje nego ljudima.

“Srećan put, Džon Glen,” poželeo je radio vezom kolega Skot Karpenter te 1962. godine, nekoliko trenutaka pre nego što je Glen sa Kejp Kaneverala na Floridi odtutnjao na mesto gde Amerika nikada nije bila. Glen je tada imao 40 godina.

Pre nego što je stekao slavu obletanjem oko Zemlje, bio je borbeni pilot u dva rata. Kao probni pilot, postavio je rekord u brzini transkontinentalnog leta. Kasnije je 24 godine služio u Senatu kao predstavnik Ohaja.

Glen kaže da su ga često pitali da li se plaši, a on bi odgovarao: “Ukoliko mislite na strah koji nadvladava ono što treba da učinite, onda je odgovor ne. Za te letove se trenira veoma marljivo.“

“Nema leka za starenje”

Glen je proveo 24 godine u Senatu Sjedinjenih Država, i tako postao senator koji je najduže služio u istoriji SAD-a. Objavio je da ide u penziju 1997. godine, tačno 35 godina nakon što je postao prvi Amerikanac u orbiti, rekavši, “I dalje ne postoji lek za starenje.”

Annie and John Glenn (1965)
Džon Glen sa svojom ženom Anom Kastor (CC BY-SA 3.0 NL/Nijs, Jac. de/Anefo at Wikipedia)

Glen se vratio u svemir u dugo očekivanom drugom letu 1998. godine, kao član posade šatla Diskaveri, kom prilikom je za NASA-u sproveo više eksperimenata.

Godine 1943, Glen se oženio svojom ljubavlju iz detinjstva, Anom Margaret Kastor. Njihov prijatelj je ispričao da su se upoznali kada su bili deca, a kada je ona kao tinejdžer imala zauške, on je došao do njene kuće, napravio rupu na prozoru njene spavaće sobe i dodao joj radio da bi joj pravio društvo.

“Ne sećam se kada sam Ani prvi put rekao da je volim, ili kada je ona meni to prvi put rekla,” piše Glen u svojim memoarima. “To je bilo nešto što smo jednostavno oboje znali.”

Prevela i prilagodila: Jana Drašković

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s